21. – 26. november – animasjonslinja i Estland på Animated Dreams filmfestival.

Animasjonsklassen var i veke 47 i Tallinn, Estland, på animasjonsfilmfestival Animated Dreams. Avreise var tyrsdag kveld med buss til Gardermoen for så å ta fly til Estland via Helsinki. Vel framme var det å sjekke inn på hostel og komme oss avgårde til opning av filmfestivalen.

300 Tallinn 2 300 Tallinn
Tallinn gamlebyen Tallinn gamlebyen

Dag ein på festivalen var det «Voodoo» seminar og foredrag om dukkefilm. Klassen såg første del og stakk deretter til teiknefilmstudioet «Eesti Joonisfilm», der Tiina jobba då ho budde i Tallinn. Her fekk me sjå korleis animatørane jobba og kva produksjonar dei dreiv på med. Me fekk óg møte regisøøren og kunstneren av filmsukséen «Lotte», Heiki Ernits. Filmen er blitt vist på både tv og kino i Noreg.

300 Tegnefilmstudio 3 300 Tegnefilmstudio Heiki Ernits
«Lotte» Heiki Ernits
300 Tegnefilmstudio 2 300 Tegnefilmstudio 4
Teiknefilmstudio Teiknefilmstudio

Seinare på kvelden såg me presentasjon av dukkefilmstudioet «Nukufilm Studio» på kinoen. Dette var ekstra spesielt i år, då dukkefilm i Estland feirer 50 år. Det var konkurranseprogram etterpå, og då var det mykje nytt og spanande å sjå. Av filmar som fekk utmerkning av desse programma var «The Pearce Sisters» av Aardman Animation og vinnaren av festivalen «The Tale of How» frå The Blackheart Gang.

300 AD plakat 300 Vinnerfilm
Animated Dreams Vinnerfilmen «The Tale of How»
300 Petter, Aslak og Max 300 AD festival
Petter, Aslak og Max i kinosalen Per, Tore og Rune

Festivaldag nummer to var me på besøk på Dukkefilmstudioet Nukufilm. Der var det storyboard lagt på veggane som tapet, og dukkene stod plassert litt over alt. Me fekk omvisning av respekterte animatøren og regissøren Riho Unt som for tida held på med ein film etter songen «Lily Marleen» som dei har kjøpt rettighetar til. Handlinga er om ein soldat som tenker tilbake på livet sitt. Han ligg på bakken og rundt han er det fullt av store rotter…

300 Dukkefilm 3 300 Dukkefilm Rikke
I Dukkefilmstudio og Riho Unt Rikke med ein dukkefilm dukke
300 Dukkefilm 300 Dukker
Dukkefilm Dukker

På kvelden fekk me sjå blant anna «Madame Tutli-Putli» som vann pris for beste design. Der hadde dei brukt ekte menneskeauger på dukkene, klypt inn bilde for bilde… imponerande! «Teat Beat of Sex» var ein film som fekk «special meantoning» grunna eit nytt syn på sex og morsam animasjon.

Laurdag var det foredrag av Peter Lord frå Aardman Studio. Dette var godt likt og eit par av elevane både snakka og tok bilde av føredragshalderen etterpå.

300 Elevene animasjon 300 Peter Lord
Elevene Peter Lord holder foredrag og viser filmar
300 Peter Lord og Kari 300 Peter Lord, Rikke og Linda
Peter Lord og Kari Peter Lord, Rikke og Linda

Programmet på kvelden var filmar frå Aardman og avslutning av festivalen. Klassen spiste middag før mange gjekk til avslutningsfesten i Dukketeater der ein kunne vera tilskuar av det første VM i animasjon. Det var sju lag med: Finland, Estland med to lag, Tyskland, Norge, Latvia og England. Tre animatørar på kvart lag fekk ein halvtime til å animere og ein halvtime til å redigere og lydsette. Temaet var «Happyness», og det vart animert sand, ballongar, sakser og anna. Latvia fikk fyrste plass, Tyskland kom på andre og England var tredje. Svært spanande å følge med på det på storskjerm!

300 VM i animasjon 300 VM i animasjon 2
Verdensmesterskap i animasjon Gjenstander som man kunne bruke til å animere

Sundag var det avreise. Fly via Helsinki med god tid til Tax-free, og buss heim att frå Gardermoen. Mandag var det fri for å sove ut.

Det har sjølvsagt óg vore ein del tid til shopping og god mat. Me har verkelig kosa oss på turen… Takk for turen!

300 Hanna og Maria 300 Hvem
Hanna og Maria Hm… hvem er de?

Skrevet av Kari og Tiina