Intervju med Lasse Gjertsen.

En animasjonselev i året 2002-2003 ved Møre folkehøgskule.

«Rødmaling» som klassiker og alle (animasjonselever) etter 2002-2003 har sett filmen.

Lasse Gjertsen

 

1.     Hvordan var ditt år på Møre fhs og animasjonslinja?

Mitt år på Møre Folkehøgskule var veldig innholdsrikt. For det første var det digg å komme seg vekk fra gamlingene hjemme. For det andre var det gøy å endelig møte folk som delte mine interesser for animasjon og film. Iløpet av dette ene året møtte jeg folk som ble mine bestevenner og arbeidspartnere i tiden som fulgte. Viktigst av alt fikk jeg virkelig åpnet øynene for animasjonsfilm og hvor sinnsykt gøy det er!

2.     Har du noe nyttige tips til animasjonselever?

Hvis jeg hadde en tidsmaskin, så ville jeg først dratt tilbake og gitt meg selv en god omgang juling som barn, for jeg var en plagsom liten drittunge. Deretter ville jeg studert i utlandet og prøvd å gjort noe der, før jeg evt. seinere tok turen tilbake til Norge. Det skal dog nevnes at animasjonslinja på Høgskolen i Volda er veldig bra, og billig ikkeminst. Utlandet koster flesk, men gir ofte gode kontakter, og er dessverre mer imponerende å ha på papiret. Ellers, når det kommer til animasjon i seg selv, så kan jeg anbefale kaffe. Masse, masse kaffe.

3.     Videreutdanning etter Møre fhs?

Jeg dreit meg jo faktisk litt ut på å studere i utlandet da. Jeg var litt naiv og gikk ut ifra at animasjonsstudiet jeg begynte på i England var dyrt fordi det var bra, uten å innse at jeg må betale rundt 700% ekstra fordi jeg mangler EU-borgerskap. Dette studiet var GRUSOMT ræva, så jeg lærte på den kjipe måten at man burde gjøre litt ekstra arbeid og research på studier man planlegger å ta. Uansett; etter ett år i England dro jeg tilbake til Norge og studerte ett år på Høgskolen i Volda. Så ble driten min lasta opp på Youtube og jeg trodde det ville være enkelt å få seg jobb, så jeg slutta i Volda. Eller som Langbein ville sagt; ah-hyuck!

4.     Hva gjør du nå/hva jobber du med/prosjekter … osv.

Akkurat nå holder jeg på med en kortfilm med støtte fra NFI og Midtnorsk Filmsenter, sammen med Trygve Knudsen som jeg møtte på Møre FHS. Det er en oppfølger av «Kveldskos», der vi blir med Ørnulf på jobb i det store konsernet han jobber i, som kun produserer unødvendige, halv-defekte produkter. Den blir en smule samfunnskritisk, men veldig morsom. I tillegg holder jeg på med flere hemmelige prosjekter, og det virker endelig som at det er mulig å overleve som animatør i Norge. Det har vært en lang og slimete vei hit.

5.     Produksjon/filmer

Jeg har laga mye rart, men mest kjent er kanskje; Reklame («Prøøøv Selvmord!!»), Rødmaling, Fotball NM ’97, Hyperactive, Amateur, Faen!, Gammelt Nytt, Kveldskos og Consoul. Alt ligger på Youtube-profilene «lassegg» og «kolonparantes».

 

Rødmaling Jul

 

Kjempemasse lykke til videre, Lasse!