Ytterst i havgapet ligger Runde Fyr og måler krefter med havet. Her hvor sjøen står inn som hardest, må det dyktige sjømenn til for å navigere seg mellom de mange dødelige skjærene. Gjennom tidene har dermed også farvannet rundt Runde krevd flere skip og liv – og den berømte Runde-skatten fra et Nederlandsk fraktskip i 1725 ble funnet av noen dykkere i 1972. Men i trygg avstand fra de svelgende bølgene kan man nyte en av de mektigste synene man finner her til lands.

I midten av november var Adventura Sør-Amerika på overnattingstur på Runde Fyr. Vi ønsket oss storm, for å virkelig oppleve de knusende bølgene på sitt største. Vi fikk noe enda bedre – pent vær, men med store, gamle dønninger som hadde bevegd seg fra en gammel storm langt ute i det blånende riket.

Nå på høsten er det berømte fuglefjellet tomt for de kjente Lundefuglene, som har dratt til varmere strøk, men igjen er noen mektige havørn som seiler over de stupbratte fjellsidene. Gåturen er ikke lang, men nok til å føle hvilket enormt landskap dette er, og på veien rekker vi nedom en uvirkelig vik – hvor selve jordens hoggtenner står majestetiske og mystiske igjen i det sultene havet. Om noen millioner år er nok også disse spist opp av sjøen, og det er spesielt å få oppleve natur som formes så nært på kroppen.

Vel fremme på fyret er det matlaging, kortspill, og bli-kjent-på-nytt-leker. De som ønsker går også ut og setter seg på de ytterste knausene og lar seg fascinere av det mektige, blå uhyret som prøver å knuse selve berget de sitter på. Men inne er det trygt og varmt, og tilslutt er det så vidt vi hører vinden i de gamle vinduene bak latter og varme.

Klikk her for å sjå videoen Bølgesymfoni