Kinaklassen er i gang med reiseforberedelser til den 44 dager lange reisen til Kina fra 27.02 til 11.04. Listen over både kjente og ukjente reisemål er lang for turen 2014. Reiseprogrammet dag for dag er skreddersydd av våre kinesiske lærere for årsklassen.

Turen starter i Hongkong som har blitt kinesisk igjen siden år 1997. Vi ankommer en av verdens mest moderne flyplasser den 28.februar. Byen med ca. syv millioner innbyggere er en av verdens mest fascinerende, futuristiske, folksomme storbyer. Etter to dager i det tette folkehavet og en avslappende dag på en av Hongkongs 235 øyer kjører vi over grensen til fastlandskina.

Guilin, Yangshuo og området rundt har et av verdens underligste og samtidig vakreste landskap. Risåkrene ligger tett og Li-elven snor seg rundt de merkelige ”sukkertoppsfjellene” som er et resultat av årtusener med forvitring og erosjon. Området har alltid vært en sterk inspirasjonskilde for Kinas diktere og malere. En 4-5 timers vandrertur kombinert med bambusflåter på Li-floden fra Guilin til Yangshuo er ubeskrivelig. Rundt hver sving åpenbarer det seg et nytt fascinerende landskap.

Den lille fiskelandsbyen Yangshuo er veldig populær blant backpackers og kan tilby en helt spesiell opplevelse. Om en av kveldene i Yangshuo skal vi nyte en fascinerende utendørsforestilling på Yulong-eleven med sukkertoppsfjell som bakgrunn. Utenfor Yangshuo ligger vår kjære Lilong håpskole. Vi skal bruke to dager på skolen for å undervise barna i engelsk, leke med dem, besøke deres familier og bli bedre kjent med deres hverdagsliv. De to dagene blir sikkert et av turens høydepunkter.

Deretter kjører vi videre til provinsnavnet Guizhou med vakre, ville skogsområder og dyrkbar jord. Provinsen har 17 minoritetsgrupper og en fargerik blanding av folkeslag og tradisjoner, og over 100 ulike festivaler blir feiret gjennom året. Vi kjører gjennom hele provinsen fra sør til nord og besøker de ukjente og idylliske landsbyene som tilhører Dong-folket og Miao-folket. Begge folkeslagene har mange undergrupper og er svært gode håndverker. De vever, broderer og er kjent for batikk og sølvarbeid. De har sterk fortellingskultur i form av sang og dans.

Miao-folket og spesielt kvinnene, er kjent for sine hodebunader i sølv som kan veie opp til flere kilo! De har mange ulike festivaler som dragebåtfestivalen og risfestivalen. Den årlige bambusfløytefestivalen hos Miao-folket er en av Kinas mest spektakulære festivaler. I verdens største Miao- landsby Xijiang skal vi bo hos lokale familier og stifte bedre kjennskap om deres unike kultur.

Etter en uke i Guizhou tar vi tog til Kunming, hovedstaden for Yunnan-provinsen. Kunming har et behagelig klima året rundt og har derfor blitt kaldt for ”byen med evig vår”. I mars måned ser vi magnolia, kamelia og kirsbærsblomster over alt i byen. I Kunming skal vi slappe av, besøke Stenskogen og nyte et flott kveldsprogram med minoritetsfolks sang og dans. Forestillingen med elegant dans og unike sanger kommer til å imponere alle.

Neste destinasjon er Lijiang – ”den vakre byen ved verdens ende” som står på UNESCOs kulturarv liste. Det norske kongeparet besøkte byen i 1997 og ble overveldet og imponert. Dette er det kulturelle og økonomiske senter for Naxi-folket. I den gamle bydelen er det et genuint sørkinesisk miljø med tradisjonelle kinesiske bygninger. Klassen skal bo i et to-etasje hus i tradisjonell Naxi-folkets stil hos en privat familie i den gamle byen. Dagene her blir brukt til å nyte solen på høyplatået, utforske den vesle labyrint byen med små kanaler og utallige bruer og ta en tur til Tiger-sprangskløfta som ligger mellom Lijiang og Shangri-la. Selve bussturen med et vakkert landskap er ubeskrivelig.

Det politiske Kina Beijing skal vi også besøke. Her blir det Den kinesiske mur (den minst besøkte delen av turister), Den himmelske freds plass, Den forbudte by, Sommerpalasset, Himmelens tempel, morgengymnastikk, Antikkgata Liulichang, det gamle boligområdet Hutong, markeder, pandabjørner, OL-anlegget og en videregående skole som vi skal bruke tid til. Om kvelden skal vi se en Kungfu show og få litt smak av Peking-opera. Peking-and står også på en middagsmeny.

Når vi har utforsket Beijing grundig, setter vi kursen mot sør. Huangshan – De gule fjellene er berømt for sin utrolige vakre natur og de skuespill som naturen byr på ovenfor skyene. UNESCO har tatt med Huangshan på verdensarvlisten på grunn av den eksepsjonelle naturlige skjønnheten som området viser frem. Området ble skapet for over 100 millioner år siden, samtidlig som ulike forhistoriske sjøer forsvant på grunn av en landstigning. Isbreer har også format området. Bland de høye fjellene når et 80-tall fjelltopper over 1000 meters høyde over havet.

Huangshan er et ofte benyttet motiv i tradisjonell kinesisk kunst og litteratur gjennom århundrer, og også i moderne fotografi. Vi bruker to dager på fjellene og nyter soloppgangen hvis været tillater det. Ved foten av Huangshan ligger en del små landsbyer med velbevart tradisjonell hui-arkitetur fra Ming- (1368 – 1644) og Qingdynastiene (1644 -1911). Vi besøker blant annet landsbyen Xidi som også er kjent for fantastiske tekanner av leire og stein.

Hangzhou og Suzhou er representanter for det kulturelle Kina. Begge byer er Kinas sentrum for silkeproduksjon. Det sies at Marco Polo besøkte byen og ble meget imponert. Her bor de lykkeligste kineserne ifølge en meningsmåling for noen år siden. I dag er Hangzhou mest kjent for silke, brokade, innsjøen West Lake og den berømte Long Jing teen. Byen er særlig vakker på våren med full blomstring over alt. Vi går til fots rundt West Lake og oppleve den romantiske stemningen sammen med lokalfolket. Tiden her blir også brukt til å besøke te-hus og handle silkevarer.

Suzhou er kjent for Østens Venezia. Byen er kinesernes yndlingssted for feiringer og bryllupsreiser. Ingen andre steder finner du finere kinesisk hagekunst enn i Suzhou. De fleste hagene ble skapt på 1000-tallet og er med på UNESCOs liste. Målet med hagene var å gjenskape naturlige landskap i miniatyrformat. Under oppholdet i Suzhou leier vi sykkel for å utforske byen, besøke fine hager og oppleve stemningen i kanalbyen . En liten båttur i Keiserkanalen er også et must.

Vår sluttdestinasjon i Kina er Shanghai – det moderne Kina. Byen har også blitt kalt for Østens Manhattan. Det er et kraftsentrum i den rivende økonomiske og sosiale utviklingen Kina er inne i. Bydelen Pudong, med sin berømte skyline, har vokst fram i løpet av en 15 års periode, og er i dag mellom et av verdens fremste økonomiske områder. Fem dager for å kunne utforske byen og gjøre oss klare for hjemreise til påskeferien er nødvendige. Shanghai har mye kult å by på.

Når klassen er på reisefot vil klassens blogg bli oppdatert nesten hver dag med reiseopplevelser og bilder. Les gjerne mer om vår unike Kina-tur her.