21. mars var det igjen den kinesiske naturen som skulle stå i sentrum. Etter en tidlig frokost ble vi stappet inn i to ”såkalte” minibusser og en liten personbil som tok oss med til de Hvite Terrassene.

Turen tok over tre timer og gikk langs med bratte stup og gjennom trange pass. De tre sjåførene viste seg å være brødre, og den yngste levde som munk på Songzanlin-tempelet. Han hadde mye spennende å fortelle, om både sitt eget liv og om forholdene i Tibet.

Kalksteinsterrasser Elevene vasker føttene

De hvite terrassene

Elever vasker føttene

De Hvite Terrassene ser kanskje ikke ut av så mye på langt hold, det var i hvert fall vårt førsteinntrykk, men når man kommer nærmere forstår man at dette er et helt spesielt naturfenomen. Rad på rad med kritthvite kalksteinsterrasser, hver og en utdypet av vannet som renner ned langs fjellsiden, kommer til syne. Etter en liten trappetur befant vi oss på toppen av terrassene. Der fikk fotsåre kinaelever sjansen til å dyppe føttene i det varme vannet.
 Etterpå fortsatte bussturen til Banshengqiaos varme kilder. Ingen skal påstå at vannet var delikat, og det er i hvert fall ingen som skal påstå at klassens nye badedrakter var en fryd for øyet, men at vannet var varmt, det er i hvert fall helt sikkert. Minst 50 grader… Det var som å senke seg ned i et ti ganger tjue meter langt badekar.

3 incense to pay homage to buddha Blomstermarked 2

3 incense to pay homage to buddha

Blomstermarket

 22. mars ble nok en reisedag. Vi stod opp med solen, og før vi visste ordet av det, var vi tilbake i gamle trakter i avslappede Kunming. Det var ikke noe program for dagen, og de fleste utnyttet sjansen til å ta seg litt inn igjen. Noen satt på nettkafe, andre så på film, mens et par av jentene spiste fordervede jordbær på en restaurant i nærheten av hostellet.

Sov på bestemorens rygg Stian og Jostein

Sov på bestemorens rygg

Stian og Jostein

 Den 23. mars var vi igjen klare til innsats. De fleste valgte riktignok å sove over Kunmings grytidlige blomstermarked, men til byens eget minoritetsuniversitet var alle bortsett fra de jordbærforgiftede jentene med. Der møtte vi blant annet en tidligere kinalinjeelev som nå studerer kinesisk i Kunming! Vi fikk også tid til å utforske universitetsområdet på egen hånd. ”Fine hager”, mente noen, ”harde benker”, mente andre. Uansett. En fin gjeng på en fin tur i fint vær i en fin by.

Middag ordnet vi på egen hånd, men da det begynte å mørkne samlet klassen seg på togstasjonen for avreise med nattdagnatt-tog til Beijing. Nok en gang reiste vi på første klasse, hvilket vil si god plass og, etter kinesisk standard, myke senger.

 Det er ikke alle som kan skryte av å ha tilbrakt en hel dag på tog, men etter den 24. mars kan hele kinaklassen nettopp det. De fleste våknet godt utover ettermiddagen, spiste litt medbrakt frokost, og tuslet så ut i gangene. Det ble mye kortspilling og filmtitting den dagen. En og annen spøkelseshistorie ble det også tid til da det led mot kveld. Og alt dette mens Kinas enestående landskap for forbi i widescreen-format utenfor vinduene. 
 
Vi var over en time forsinket da toget endelig rullet inn i Beijings vestlige jernbanestasjon den 25. mars. Stemningen var allikevel høy da vi kunne skimte gode gamle Red Wall Hotel ut av Ma Shifus støvete bussruter. Der ble det et tårevått gjensyn med animasjonsklassens to syke gutter, Lars og Christian. Klokken var blitt over fem da vi endelig hadde fått vasket bort alle rester etter togturen, og da bar det rett til hotpot-middag. Hotpot vil si at man hver og en får en ”hot pot”, altså en kjele med kokende vann (som holder seg kokende ved hjelp av en gassflamme under kjelen), og så koker man selv den maten man vil ha. Oksekjøtt, lammekjøtt, nudler, bønnestrimler, poteter, salat, etc. Hva man måtte ønske rett og slett. Det eneste som manglet var desserten, men heldigvis serverte de herlig iskrem på naborestauranten (McDonalds).

 I dag, den 26. mars, turens 43. dag, våknet vi der det hele startet, på Red Wall Hotel i Beijing. Vi fikk hele dagen til egen disposisjon, og siden klassen dermed ble spredd for alle vinder, har undertegnede litt problemer med å gi noe godt resume av dagen. Noen hadde enda ikke fått dekket shoppingbehovene sine og dro til Wangfujiang for å handle. Andre valgte å besøke Lama-tempelet for et siste glimt av den buddhistiske tempelkulturen. De fleste endte allikevel opp på fake-markedet til slutt, der det blant annet ble DVD-handel, solbrilleinnkjøp, og kjolebestilling. Utover ettermiddagen kom de frosne og fortapte TV-film og animasjonselevene endelig tilbake fra bondegårdene sine, og Hollywood skal lete lenge etter en like god klemmescene som den som fant sted mellom Tommy og Merete i hotellobbyen.

Full rolle klokken 06.30 Yunnan Minority university

full rolle på blomstermarket kl. 06.30

Yunnan Minority university

Skrevet av Aske