Etter flere ukers planlegging er programmet for 2015-turen til linja Kina – Midtens rike klart. Denne gangen lander vi i Beijing på kinesisk nyttårsaften og vi skal få med oss den kinesiske nyttårsfeiringen. Klassen besøker de store attraksjonene som Den kinesiske mur, Den himmelske freds plass, Den forbudte by, Sommerpalasset, Himmelens tempel, Antikkgata Liulichang og det gamle boligområdet Hutong.

Morgengymnastikk, markeder, sirkus, karneval, dukketeater, trommeslagere under nyttårsfeiring i Ditan-parken skal vi også bruke tid til i Kina på turen i 2015. En kveld skal vi se et fascinerende Kungfu show og Peking-and står også på en av middagsmenyene.

Pandaenes rike Sichuan-provinsen er vår neste destinasjon. Chengdu er en moderne storby med en avslappet kultur kjennetegnet av hyggelige hager og tehus. Her stifter vi bekjentskap med pandabjørn, kinesisk te-kultur med lokalfolket og besøker Sanxingdui. Sanxingdui er et arkeologisk utgravningsfelt med en bronsealderkultur som kjente til avanserte bronsesmeltingsteknikker allerede 1 200 år f.Kr. Kulturen ser ut til å ha eksistert i omkring tusen år, og så forsvant den plutselig.

En busstur til Leshan for å oppleve verdens største buddha er et must når man er i Chengdu. Dafo (Store Buddha) er 71 meter høy og er hugd ut i Lingyun-høydens røde sandsteinskråning ved Min-elven. År 713 besluttet munken Haitong seg for å lage et beskyttende buddha-ikon i klippene for å beskytte forbipasserende båter på elven. Etter hans død fortsatte arbeidet av lokalfolket. År 803 ble Store Buddha ferdiglagd. Gjennom de 90 årene hadde steinmassene fra arbeidet fylt opp de skjulte farene i elven. Om kvelden nyter vi den populære Sichuan-opera.

Den 300 år gamle tradisjonen mangler Peking-operaens formalitet, men er full av vidd og dynamikk og fremstiller lokale sagn. Den viktigste delen Bianlian (å skifte ansikt) lar hver skuespiller fremstille mange personer. Med en rask håndbevegelse legges det på sminke eller fjernes et maskelag. Hvordan skuespillene klarer det er fortsatt Kinas hemmelighet.

Med nattog reiser vi videre til Guizhou-provinsen med Miao-folket. Det er et område med vakre, ville skoger og dyrkbar jord med risterrasser. Miao-folket har levd her i over tusen år og i mange idylliske landsbyer virker tiden ha stått stille i flere hundre år. Miao-folket har lange fortellingstradisjoner og er spesielt kjent for batikk og broderi. De har mange ulike festivaler som dragebåtfestivalen og risfestivalen. Den årlige bambusfløytefestivalen hos Miao-folket er en av Kinas mest spektakulære festivaler. I verdens største Miao- landsby Xijiang skal vi bo hos lokale familier og stifte bedre kjennskap om deres unike kultur.

Guilin, Yangshuo og området rundt har et av verdens underligste og samtidig vakreste landskap. Risåkrene ligger tett og Li-elven snor seg rundt de merkelige” sukkertoppsfjellene” som er et resultat av årtusener med forvitring og erosjon. En 4-5 timers vandrertur kombinert med bambusflåter på Li-floden fra Guilin til Yangshuo er ubeskrivelig. Yangshuo er veldig populært blant backpackers og kan tilby en helt spesiell opplevelse. Om en av kveldene i Yangshuo skal vi nyte en flott utendørsforestilling på Yulong-eleven med sukkertoppsfjell som bakgrunn.

Utenfor Yangshuo ligger vår kjære Lilong Håp skole. Vi skal bruke to dager på skolen for å undervise barna i engelsk, leke med dem, besøke deres familier og bli bedre kjent med deres hverdagsliv. De to dagene blir sikkert et av turens høydepunkter.

Videre reiser vi til Det kulturelle Kina Hangzhou med West Lake. Det sies at Marco Polo besøkte byen og ble meget imponert. Her bor de lykkeligste kineserne ifølge en meningsmåling for noen år siden. I dag er Hangzhou mest kjent for silke, brokade, innsjøen West Lake og den berømte Long Jing teen. Byen er særlig vakker på våren med full blomstring over alt. Vi går til fots rundt West Lake og oppleve den romantiske stemningen sammen med lokalfolket. Tiden her blir også brukt til å handle silkevarer.

Huangshan – De gule fjellene er berømt for sin utrolige vakre natur og de skuespill som naturen byr på ovenfor skyene. UNESCO har tatt med Huangshan på verdensarvlisten på grunn av den eksepsjonelle naturlige skjønnheten som området viser frem. Området ble skapet for over 100 millioner år siden, samtidig som ulike forhistoriske sjøer forsvant på grunn av en landstigning. Isbreer har også format området. Huangshan er et ofte benyttet motiv i tradisjonell kinesisk kunst og litteratur gjennom århundrer, og også i moderne fotografi. Vi bruker to dager på fjellene og nyter soloppgangen hvis været tillater det. Ved foten av Huangshan ligger en del små landsbyer med velbevart tradisjonell hui-arkitektur fra Ming- (1368 – 1644) og Qingdynastiene (1644 -1911). Vi besøker blant annet landsbyen Xidi som også er kjent for fantastiske tekanner av leire og stein.

Vår sluttdestinasjon i Kina er Shanghai. Byen har også blitt kalt for Østens Manhattan. Det er et kraftsentrum i den rivende økonomiske og sosiale utviklingen Kina er inne i. Bydelen Pudong, med sin berømte skyline, har vokst fram i løpet av en 15 års periode, og er i dag mellom et av verdens fremste økonomiske områder. Shanghai har mye kult å by på. Ved siden av de populære attraksjonene skal vi også besøke et skreddersymarked, Fudan universitet, møte med vår tidligere elev som studerer kinesisk, kjøpe kinesisk te etc.

I Japan skal vi oppholde oss først i Kyoto som anses for å være Japans kulturelle vugge. Byen med mer enn 1600 gamle buddhistiske templer og 270 shinto helligdommer er en av verdens største kulturskatter og Japans mest populære turistattraksjon. Byen var bygd etter den kinesiske hovedstaden Chang’an på 700-tallet. Takket være den kinesiske arkitektøren Liang Sicheng (1901 – 1972) ble byen ikke bommet under 2.verdenskrig. Tiden her blir ikke bare brukt til å besøke Den gylne paviljongen, Geisha-kvarteret Gion og Kiyomizutera i byen, andre kjente steder som Nara, Himejijo utenfor byen er også verdt et besøk.

Med Sinkansen kommer vi til vår siste destinasjon Tokyo som har mye spennende å by på. I slutten av mars er det svært vakkert i Japan med kirsbærsblomster over alt. Når vi blir lei av det hektiske bylivet reiser vi ut til Nikko som er Japans nest-mest populære turistattraksjon etter Kyoto med vakre omgivelser og den rolige kystbyen Kamakura som kan utforskes til fots. Totalt bruker vi fem dager i den motsetningsfulle byen før vi reiser tilbake til Norge for å slappe av i påskeferie.

Når vi er på reisende fot, blir klassens blogg oppdatert hele tiden med reisebrev og bilder. Hvis du er interessert i vår store reise kan du gjerne klikke her.