Om ca. en og en halv måned skal kinaklassen sette kurs mot Østen. Deler av tiden før avreise blir brukt til reiseforberedelser. Programmet for et 42 dagers studieopphold i Kina og Japan er nå klart. Vi lander først i Kinas hovedstad Beijing. Her skal vi få med oss de store attraksjonene som Den kinesiske mur, Den forbudte by, Sommerpalasset, Himmelens tempel, Konfucius tempel og det gamle boligområdet Hutong.

Om kvelden nyter vi en fantastisk forestilling om kinesisk kungfu. Alle i klassen gleder seg til å treffe vår kampsport mester An som var på besøk i Ørsta i høst. Vi skal også treffe flere av våre tidligere elever som studerer kinesisk i Beijing.

Med fly reiser vi videre til en fascinerende region i det sørvestlige Kina for å vandre i dal- og skogbelagte landskap tilhørende Miao-folket og Dong-folket. Nå befinner vi oss i et av Kinas avsidesliggende strøk og er langt ifra det pulserende bylivet. Her skal vi besøke små landsbyer i fin natur, bo hos lokale familier, vandre på risterrasser, besøke tradisjonelle håndverksteder og få et innblikk i hverdagslivet på landsbyen. 

Med tog reiser vi videre til en liten by Guilin. Området rundt har et av verdens underligste og samtidig vakreste landskap. Risåkrene ligger tett og Li-elven snor seg rundt de merkelige” sukkertoppsfjellene” som er et resultat av årtusener med forvitring og erosjon. En 4-5 timers vandretur kombinert med bambusflåter på Li-elven til Yangshuo er ubeskrivelig. Yangshuo er veldig populært blant backpackers og kan by på helt spesielle opplevelser. Om en av kveldene i Yangshuo skal vi nyte en flott utendørsforestilling på Yulong-eleven med sukkertoppsfjell som bakgrunn.

Utenfor Yangshuo ligger vår Lilong Håp skole. Vi skal bruke to dager på skolen for å undervise barna i engelsk, leke med dem, besøke deres familier og bli bedre kjent med deres hverdagsliv. De to dagene blir sikkert et av turens høydepunkter.

Huangshan – De gule fjellene er berømt for sin utrolige vakre natur og de skuespill som naturen byr på ovenfor skyene. UNESCO har tatt med Huangshan på verdensarvlisten på grunn av den eksepsjonelle naturlige skjønnheten som området viser frem. Huangshan er et ofte benyttet motiv i tradisjonell kinesisk kunst og litteratur gjennom århundrer, og også i moderne fotografi. Vi bruker to dager på fjellene og nyter soloppgang hvis været tillater det. Ved foten av Huangshan ligger en del små landsbyer med velbevart tradisjonell hui-arkitektur fra Ming- (1368 – 1644) og Qingdynastiene (1644 -1911). Vi besøker blant annet landsbyen Xidi som også er kjent for fantastiske tekanner av leire og stein.

I slutten av mars har våren kommet til det østlige Kina. Det blir blomstringer over alt og trærne begynner å pynte seg med lysgrønne blad. Vakkert! Med egen buss kommer vi frem til det kulturelle Kina Hangzhou med West Lake. Det sies at Marco Polo besøkte byen og ble meget imponert. Her bor de lykkeligste kineserne ifølge en meningsmåling for noen år siden. I dag er Hangzhou mest kjent for silke, brokade, innsjøen West Lake og den berømte Long Jing teen. Byen er særlig vakker på våren med full blomstring over alt. Vi går til fots rundt West Lake og oppleve den romantiske stemningen sammen med lokalfolk. Tiden her blir også brukt til å handle silkevarer.

Suzhou er en liten by med ca. en million innbyggere og er yndlingssted for feiringer og bryllupsreiser for mange kinesere. Marco Polo har kaldt byen for «Østens Venezia». Ingen andre steder finner du finere kinesisk hagekunst enn i Suzhou. Her finnes det hager som ble skapt på 1000-tallet og som står på UNESCO’s kulturarvliste i dag. Målet med hagene var å gjenskape naturlige landskap i miniatyrformat. I en typisk kinesisk hage ser man fine stenformasjoner med rennende vann som symbolisere fjell og foss, små innsjøer, vakre tre og planter – alt nøye sett sammen for å skape et ultimativt sted for meditasjon og velvære. Under vandring i hagen kan man forstå kinesernes tanke om hvordan universet fungerer. Om en av kveldene skal vi ta en båttur på keiserkanalen og høre på Suzhou pingtan.

Vår sluttdestinasjon i Kina er Shanghai. Byen har også blitt kalt for Østens Manhattan. Det er et kraftsentrum i den rivende økonomiske og sosiale utviklingen Kina er inne i. Bydelen Pudong, med sin berømte skyline, har vokst fram i løpet av en 15 års periode, og er i dag mellom et av verdens fremste økonomiske områder. Shanghai har mye kult å by på. Ved siden av de populære attraksjonene skal vi også besøke et skreddermarked og kjøpe kinesisk te etc. I Shanghai kan man gjøre alt, og alltid litt til!

I Japan skal vi oppholde oss først i Kyoto som anses for å være Japans kulturelle vugge. Byen med mer enn 1600 gamle buddhistiske templer og 270 shinto helligdommer er en av verdens største kulturskatter og Japans mest populære turistattraksjon. Byen var bygd etter den kinesiske hovedstaden Chang’an på 700-tallet. Takket være den kinesiske arkitektøren Liang Sicheng (1901 – 1972) ble byen ikke bombet under 2.verdenskrig. Tiden her blir ikke bare brukt til å besøke Den gylne paviljongen, Geisha-kvarteret Gion og Kiyomizutera i byen, andre kjente steder som Arashiyama utenfor byen er også verdt et besøk.

Vår siste destinasjon Tokyo har mye spennende å by på. Listen over tingene klassen skal utforske og gjøre er lang. Vi bruker tid til å besøke bl.a. Edo museum, det kjente fiskemarkedet Tsukiji, ungdommens bydel Shibuya, Akihabara m.m. En utflukt til Takao-fjellet er også populært. I begynnelsen av april er det svært vakkert i Japan med kirsbærsblomster over alt. Totalt bruker vi tre netter i den motsetningsfylte byen før vi reiser tilbake til Norge for å slappe av i påskeferien.

Når vi er ute og reiser blir klassens blogg oppdatert med reisebrev og bilder hele tiden. Hvis du er interessert i vår store reise kan du gjerne klikke her for å lese bloggen.