Ordet Moso betyr «folket som selger jakkjøtt». Moso-folket var opprinnelig nomadfolk og levde et liv paa hestryggen. For ca. tusen år siden begynte de å bosette seg rundt Lugu Lake og i det sydvestlige Kina i dagens Yunnan og Sichuan. Menn reiste bort og kvinner ble hjemme for å drive  fiske og jordbruk og for å oppfostre barn…

Tiden gikk og mennene kom aldri tilbake. Andre menn kom til området…
Rundt Lugu Lake finnes ca. 10 000 moso-folk som har vekket stor interesse verden over. Her har tiden stått stille i hundrevis av år.

Paa vei til Lugu lake
Yangze-elven
Paa vei til Lugu Lake, bilde tatt fra vindu

Etter syv timers busstur i vakkert terreng, etter å ha kjørt opp og ned, over fem fjelltopper, krysset over Yangze-elven, på smale veier uten autovern(!) kom vi i går frem til Lugu Lake(2680moh) – Moso-folkets hjemsted.

Lugu lake 1
Lugu lake
Baattur
Lugu Lake ved solnedgang

Innsjøen på 50 km2 var et flott syn, og etter å ha sjekket inn på hotellet, gikk vi en tur langs vannkanten. Vi kom frem til en liten landsby, og der møtte vi to båter som tok oss ut til et buddhistisk tempel på en liten øy midt på vannet. Fra sjøen kunne vi se all den storslåtte naturen og de mektige fjelltoppene som omringer Lugu Lake. På vei tilbake fikk vi til og med sett solnedgangen, selv om mange av oss var opptatt av hvor utrolig slitsomt det måtte være for kineserne som styrte båtene å ro oss over.

Vandring i Luoshui landsby

Moso-folket har en tradisjon som skiller dem fra de andre minoritetsfolkene; Kvinnene har hovedansvaret for familien, og mennene må liste seg inn til kvinnene om natten, når ingen kan se dem. Derfor har ikke dette folket noe begrep om hva ’far’ er. Alle menn tiltales som onkel og har tatt over farens roll for barna til sine søstere i morens hus. De er også arbeidskraft i morens hus. Når en kvinne føder er man ikke opptatt av hvem hun har fått barn sammen med. I morens hus har døtrene eget sovrom etter at de fylld 18 år, mens sønnene må dele rom med onkelene. Denne formen for samliv kalles vandrende ekteskap. Dette er basert på kjærlighet. Den dagen mannen og kvinnen finner ut at det ikke finnes kjærlighet mellom dem lengre, går de fra hverandre uten skillsmesse. 80% av dagens 40 000 Moso-folk beholder fortsatt vandrende ekteskap.

Bestemor 1
Moso-folket 1

I dag før vi dro tilbake besøkte vi huset til en Moso-familie. Vi fikk komme inn til bestemorens rom, hun som er familiens overhode. Det bodde ingen menn som ikke har samme blodband med kvinnene i huset, bare bestemoren, hennes søstere, ti døtre og deres barn. Guttene sjekket ut mulighetene for å snike seg inn på nattestid uten å bli oppdaget, men de så fort at hele huset var omringet av betongmur dekket av glasskår.

Hos en Moso familie

Vi kjørte samme vei tilbake til Lijiang. Deretter gikk vi en tur opp på en høyde for å få et fugleperspektiv over den nydelige byen.

Lijiang
Lisa og Kristian
Pause
Naxi-folkets språk, verdens eneste levende piktografiske skrift
Lijiang piktografisk skrift

I morgen går bussen videre til Shangri-La (3200moh), med tibetansk kultur, og vi gleder oss!

Hilsen Stian (hei farmor) og Katrine:)