Tidlegare elev: De Sunnmørske Alper. Mektige fjell. Majestetiske fjell. Snødekte topper, som stolt ruver over de mange daler. Her inne ligger et lite sted kalt Ørsta.

Og i Ørsta ligger Møre Folkehøgskule. Min vandring på livets lange sti tok meg hit. Starten var skremmende. Nå var jeg alene. Mutters alene. For første gang i mitt liv var jeg på et sted hvor jeg ikke kjente noen. En laks i det ukjente hav. Jeg skulle tilbringe dette året som elev ved linjen Kina – Midtens rike. Min fascinasjon for det fjerne Østen var det som fikk meg til å velge akkurat denne linjen. Her skulle jeg lære om kinesisk språk og kultur. Om te, dynastier og keisere. Om fisk og fugl. Når jeg tenker meg om så lærte vi ikke noe om fisk og fugl. Beklager. La oss stryke vekk den påstanden.

Det var det som var utgangspunktet, men jeg lærte også så mye mer. Om meg selv. Om andre. Om livet generelt. Et år hvor det sosiale aspektet var like viktig lærdom som linjekunnskapen. Vi ble som en stor bjørnefamilie. Alle sammen. Latter og lek, men også jobbing og alvor. En kombinasjon av alle elementer.
 
Mye av grunnen til at erfaringene ved skolen ble så gode, var takket være våre to fantastiske linjelærere, som begge var fra Kina. De lærte oss så mye. Om deres kultur og språk. Kunnskap vi gladelig tar med oss videre i livet.

Det store høydepunktet ved året var vår episke tur til det mektige Kina. I seks uker skulle vi reise rundt i dette store landet. Kontrastene var store. Fra de travle byer, til den fredelige landsbygda. Fra moderne teknologi, til tradisjonell kultur. Kameler på vandring. Det var oss.

Året ved Kina – Midtens rike har satt sine spor. Jeg smiler hver gang jeg tenker tilbake på tiden ved skolen. Så mange gode minner jeg vil bære med meg for resten av livet. Et år med mange nye erfaringer, og mange nye venner. Et år som har vært med på å forme meg som person. Et år jeg vil for alltid huske.

Om du er usikker på om du burde velge denne skolen, så les dette diktet av Geir Alf Hattedal (mitt pseudonym jeg kom på i farten). Det vil fjerne all din tvil.

Ruvende fjell
Vinden puster
Stillhet

Bjørnen vandrer videre
Trærne synger sin stille sang
Veien ingen ende tar

For det var slik det var ment
Ikke enkelt, men allikevel
Vannet smiler

For bjørnen er her
Framme
Den ser Puster
Føler

Den fant de andre
Bjørnene
Sine nye venner


Marius Olsen / Kina – Midtens rike