Gode elever. Til dere som vi tok et noe vemodig farvel med tidlig i mai, og til dere som vi ser frem å treffe i slutten av august! I øyeblikket må jeg innrømme at «vi» i innledningen mangler dekning. Resten av staben er spredd for alle vinder i sommer. Det er ferietid. Og godt er det. Et folkehøgskoleår kan være rimelig intenst innimellom. En viktig opplysning til dere som starter til høsten er at skolen får ny rektor fra 1. august 2016 (se foto).

Ny rektor heter Oddvar Martin Staxrud, men bruker bare Martin. Jeg kjenner ingen andre rektorer i folkehøgskolen som har vært nordisk juniormester i boksing. Det har Martin. Den som har truffet Martin – eller som Martin har truffet – vet at han ikke deltok i fluevekt. Nå har Martin drevet med mye annet enn å slå folk. Han har samarbeidet med Olympiatoppen over flere år og i samarbeid med flere høyskoler vært ansvarlig for deler av programmet til utdanningsorganisasjonen Gateway Education.

Ellers blir det nok anledning også for meg å hilse på dere som begynner nå i august. Skolen vil være tjent med at en ny rektor får anledning til å overlappe litt med «den gamle». «Den gamle» passer forresten spesielt godt i dette tilfellet, siden jeg allerede var en øvet pensjonist da jeg ble bedt om å steppe inn her i Ørsta på nyåret.

Siden jeg i det meste av mitt voksne liv har jobbet i folkehøgskolen, vet jeg at folkehøgskolen er tilpasset for hele livet. Dere som har reist, har fått en anelse om det. For dere som kommer, ligger denne innsikten foran dere. Men skulle noen underveis lure på akkurat dette, og det kan nok skje, da kan det være en god idé å ta en prat med Mina, Åshild, Gunnar, Brage eller Mats. De er eksperter. Dvs. de tar et år til på Møre Folkehøgskule som annenårselever/assistenter for å bruke sin folkehøgskoleerfaring som bidrag til at kullet 2016 – 2017 skal få et godt og innholdsrikt skoleår.

Møre Fhs trening med Mester An høsten 2015
 
Men ingenting kommer av seg selv. Det går an å tilbringe ni måneder på en hvilken som helst folkehøgskole, eller hvor som helst for den saks skyld, uten at det nødvendigvis bidrar til all verdens. Men mulighetene er der. Mange av disse mulighetene deiser ned i fanget på en, mange er lystbetont, men slett ikke alle. «Livet er ikke for nybegynnere», har en venninne av meg det med å si. Det kan være sant nok. Men sett fra den positive siden? Hva da?

Da er vi i samme båt. Det gjelder dere som har reist fra Ørsta og skal ta fatt på videre utdanning eller jobb. Det gjelder dere som kommer til Ørsta og skal finne ut hvordan dere best skal bruke mulighetene her på Møre Folkehøgskule. Det gjelder rektor Martin, assistentene og staben som må finne ut hvordan skolen best mulig skal fungere for et nytt kull. Og for meg som ikke lenger kan støtte meg til dager som har meningsfulle oppgaver ferdig ventende på meg.

Disse krevende utsiktene ønsker vi hverandre lykke til med!

Vennlig hilsen

Knud Jørgen Holck
Fungerende rektor
 
PS: Til deg som har tatt imot plass på skolen til høsten, men velger å gjøre noe annet i stedet: Skolen har pr i dag ingen ledige plasser, og vi mottar jevnlig søknader om opptak. Vær grei både med oss og med søkere og meld ifra om du likevel ikke kommer til Ørsta.