På linja Kina – Midtens rike med Japan setter vi fokus på kinesisk språk, kultur, historie og nabolandet Japan. For kinaklassen er 45 dagers studieopphold i Kina og Japan årets absolutte høydepunkt. Tiden nærmer seg for den store reisen som starter rett etter vinterferien den 25. februar.
Her kommer en liten beskrivelse om hva vi skal gjøre på studieturen.
Vi lander først i Kinas hovedstad Beijing. Vi skal ikke bare få med oss de store attraksjonene som Den forbudte by, Sommerpalasset, Himmelens tempel, Lamatemplet og det gamle boligområdet Hutong. Vi skal også bruke en hel dag for å vandre på Den kinesiske mur utenfor Beijing, en ukjent men vakker del som man ikke kan finne i guideboken. Om kvelden nyter vi en fantastisk forestilling om kinesisk kungfu.
Med tog skal vi reise fra løssjorden i nord til en frodig region i sydvest med store bambusskoger. Det er hjemsted for kjempepanda. Chengdu er provinshovedstad for Sichuan og har i et kinesisk dikt blitt beskrevet som en del av ”den syvende himmelen”, da byens landskap og den omkringliggende naturen skal være som ‘kreasjoner skapt av en kunstner’. Tross store utviklinger i byen har den klart å bevare den avslappete og vennlige atmosfæren av det gamle Kina. Vi vandrer på smale gater med gamle bolighus på begge sider, drikker te i te-hus som finnes alle parkene og besøker Sanxingdui. Det er et arkeologisk utgravningsfelt med en bronsealderkultur som kjente til avanserte bronsesmeltingsteknikker allerede 1 200 år f.Kr. Kulturen ser ut til å ha eksistert i omkring tusen år, og så forsvant den plutselig.
Fra Chengdu kjører vi til Dujiangyans irrigasjonssystem som ble bygd i 256 f.Kr. – 251 f.kr. Når systemet stod klart, var det slutt på oversvømmelsene i området. Irrigasjonssystemet omdirigerer også en del vann i Minelven, og leder overflødig vann til den tørre Chengdusletten. Systemet gjorde også Sichuan til det mest produktive jordbruksområdet i indre Kina. Vanningssystemet er fremdeles i bruk og gir over 5300 km² land vann.
Emei-fjellet utenfor Chengdu er et av buddhistenes fire hellige fjell. I følge kineserne har naturen en mystisk innflytelse på mennesket og hit til ”det vakreste stedet under himmelen” kommer folk for å besøke templene eller bare for å nyte av den fabelaktige naturen. Fjellet er et populært reisemål i Kina. Emei betyder på kinesisk “de vakre øyenbrynenes fjell” og det har fått sitt navn etter de to toppene som sies ligne en klassisk skjønnhets øyenbryn.
På vei tilbake til Chengdu skal vi stoppe ved Leshan med Store Buddha. Dafo (store buddha) er 71 meter høy og er hugd ut i Lingyun-høydens røde sandsteinskråning ved Min-elven. År 713 besluttet munken Haitong seg for å lage et beskyttende buddhaikon i klippene for å beskytte forbipasserende båter på elven. Etter hans død ble arbeidet fortsatt av lokalfolket. År 803 ble Store Buddha ferdiglagd. Under de 90 årene hadde steinmassene fra arbeidet fylt opp de skjulte farene i elven. Ved hans enorme, åtte meters lange føtter får man virkelig inntrykk av en av verdens største Buddhaer.
Om en av kveldene ser vi Sichuan-opera. Den 300 år gamle tradisjonen er full av vidd og dynamikk og fremstiller lokale sagn. Det er et syntes av tradisjonell musikk, dans, skyggespill og akrobatikk. Den siste delen Bianlian (face change) vekker alltid ekstra interesse hos publikum. Skuespillerne legger eller fjerner et maskelag med en lynrask hånd- eller hodebevegelse uten at publikum klarer å forstå hvordan det har skjedd!
Med fly reiser vi lengre mot sør til en liten by Guilin. Området rundt har et av verdens underligste og samtidig vakreste landskap. Risåkrene ligger tett og Li-elven snor seg rundt de merkelige” sukkertoppsfjellene” som er et resultat av årtusener med forvitring og erosjon. En 4-5 timers vandretur kombinert med bambusflåter på Li-elven til Yangshuo er ubeskrivelig. Yangshuo er veldig populært blant backpackers og kan by på helt spesielle opplevelser. Om en av kveldene i Yangshuo skal vi nyte en flott utendørsforestilling på Yulong-eleven med sukkertoppsfjell som bakgrunn.
Utenfor Yangshuo ligger Lilong skole. Vi skal bruke to dager på skolen for å undervise barna i engelsk, leke med dem, besøke deres familier og bli bedre kjent med deres hverdagsliv. De to dagene blir sikkert et av turens høydepunkter. I år skal vi også bruke en hel dag på Qiao Tou Pu barneskolen som ligger i samme provins.
Mens vi er i Guilin-området skal vi benytte sjansen til å vandre på Drageryggen med mengder med risterrasser.
Vi flyr til Huangshan. De gule fjellene er berømt for sin utrolige vakre natur og de skuespill som naturen byr på ovenfor skyene. UNESCO har tatt med Huangshan på verdensarvlisten på grunn av den eksepsjonelle naturlige skjønnheten som området viser frem. Huangshan er et ofte benyttet motiv i tradisjonell kinesisk kunst og litteratur gjennom århundrer, og også i moderne fotografi. Vi bruker to dager på fjellene og nyter soloppgang hvis været tillater det. Ved foten av Huangshan ligger en del små landsbyer med velbevart tradisjonell hui-arkitektur fra Ming- og Qingdynastiene (1368 -1911).
I slutten av mars har våren kommet til det østlige Kina. Det blir blomstringer over alt og trærne begynner å pynte seg med lysgrønne blad. Vakkert! Med egen buss kommer vi frem til det kulturelle Kina Hangzhou med West Lake. Det sies at Marco Polo besøkte byen og ble meget imponert. I dag er Hangzhou mest kjent for silke, brokade, innsjøen West Lake og den berømte Long Jing teen. Byen er særlig vakker på våren med full blomstring over alt. Vi går til fots rundt West Lake og oppleve den romantiske stemningen sammen med lokalfolk. Tiden her blir også brukt til å handle silkevarer og besøk på et av Kinas mest kjente universitet Zhejiang university.
Med lyntog reiser vi videre til vår sluttdestinasjon i Kina Shanghai. Byen har også blitt kalt for Østens Manhattan. Det er et kraftsentrum i den rivende økonomiske og sosiale utviklingen Kina er inne i. Bydelen Pudong, med sin berømte skyline, har vokst fram i løpet av en 15 års periode, og er i dag mellom et av verdens fremste økonomiske områder. En kveld skal vi ta verdens raskeste heis til verdens høyeste observasjonsplattform (561m) i Shanghai Tower (632m) for å se byen om kvelden. Vi skal bruke en annen kveld for å nyte Kinas beste akrobatikk show. I Shanghai kan man gjøre alt, og alltid litt til!
I Japan skal vi oppholde oss først i Kyoto som anses for å være Japans kulturelle vugge. Byen med mer enn 1600 gamle buddhistiske templer og 270 shinto helligdommer er en av verdens største kulturskatter og Japans mest populære turistattraksjon. Byen var bygd etter den kinesiske hovedstaden Chang’an på 700-tallet. Takket være den kinesiske arkitektøren Liang Sicheng (1901 – 1972) ble byen ikke bombardert under andre verdenskrig. Tiden her blir ikke bare brukt til å besøke Den gylne paviljongen, Geisha-kvarteret Gion og Kiyomizutera i byen, andre kjente steder som Arashiyama utenfor byen er også verdt et besøk.
Vår siste destinasjon Tokyo har mye spennende å by på. Listen over tingene klassen skal utforske og gjøre er lang. Vi bruker tid til å besøke bl.a. det kjente fiskemarkedet Tsukiji, ungdommens bydel Shibuya, Akihabara m.m. I begynnelsen av april er det svært vakkert i Tokyo med fullblomstring av kirsbærsblomster.
Når vi er ute og reiser blir klassens blogg oppdatert med reisebrev og bilder hele tiden. Hvis du er interessert i det kan du gjerne klikke her for å lese bloggen.