Valfag

Vi har ein timeplan med mange valfag og eit stort spekter av tema å velge mellom. Valfaga endrar seg litt frå år til år alt etter kva lærarar og kompetanse vi har tilgang til.

Er du den kreative og kunstneriske? Eller er du meir den som liker fysisk aktivitet og utfordringer? Vi har noko for kvar ei interesse. I vanlige undervisningsveker vil du ha mellom 6 og 10 timer valfag i tillegg til 15 linjetimer og 8-10 timer fellesfag.

Kultur

Vi får innblikk i og går gjennom ulike filmtypar som: novellefilm, dok.film, musikkvideo, reklamefilm, animasjonsfilm, oppdragsfilm og eksperimentell film. Bakgrunnsinformasjon og diskusjon.

Vi skal sjå eit utval av dokumentarfilmar med ulike tema og problemstillingar som dannar grunnlag for diskusjon.

Ein student sit på datamaskin og teiknar illustrasjon for teikneserie valfag.

Vi går igjennom kva ei teikneserie er; einskildrute, stripe, side, snakkeboble og lydmalande ord, action i bilete og rørsle med fartslinjer.

Jente i grøn genser visar fram eit brett med sushi frå asiatisk mat valfag.

I dette valgfaget lærer vi å lage en del typiske kinesiske matretter f.eks Kungbao kylling, vårruller, kinesiske pannekaker osv. Vi skal også rulle sushi, smake på wasabi og teste japansk washoku.

I dette valgfaget lærer vi å lage en del typiske Thailandsk mat fra en ekte Thailandsk kokk.

Dette valfaget tar utgangpunkt i ein film, ei bok eller musikk. Vi analyserer det som blir presentert, og skaper diskusjon og refleksjonar rundt tema, innhald, virkemiddel og uttrykk. Alle blir utfordra på å danne seg meiningar og presentere sine synspunkt.

Idrett, trening og friluftsliv

Vi bruker gymsalen eller den nye flotte Ørstahallen til ulike ballspill, som innebandy, volleyball, fotball, kanonoball, basket og håndball. Elevenes ønsker er styrende for valg av aktivitet! Vi har også flere elever som velger å være med det lokale håndball- eller fotballlaget på deres treninger og kamper.

Skolen har en unik ekspertise på kampsport med en lærer med svart belte i Tae Kwondo og en rektor som tidligere landslagsbokser.

Jente med hestehale som klatrar i ein klatrevegg

I klatring fokuserer vi på trygg opplæring i klatreveggen, hvor målet er å ha gode opplevelser mens en utfordrer seg selv. Du får grundig opplæring i sikkerhet og klatrerutiner.

Ei kvinne sit og tek pilates saman med fleire andre studentar

Vi trener en serie på 35 øvelser som er basert nært opptil grunnleggeren av Pilates, Joseph Pilates. Fin forebyggende trening mot skader og veldig bra for kjernemusklatur (core). Du får eget kompendium til senere trening.

Ei gruppe studentar poserar saman med eit rullebrett

Ørsta/ Volda har fleire skateparker og stor innandørs topp utstyrt skatehall. Vi har gode instruktørar som kan hjelpe deg til å kome i gang eller å bli betre på det nivået du er.

Målet er å oppleve treningsglede i praksis, gjennom fysisk aktivitet, først og fremst i treningsstudio. Vi fokuserer på treningsmetoder som funker, med øvelser som gir stor effekt.

Her tar vi volleyballen som de har lært på skulen litt vidare. Ved å lære oss dei riktige teknikkane kan vi saman få til mykje spel og moro. Kampar både internt og eksternt er mogleg då vi har eigen gymsal og sandvolleybane. Eit valfag som ikkje krev dei store forkunnskapane, men lysten til å delta!

Her får du prøve deg på yoga og får føle på denne gode treningsformen for styrke, bevegelighet, kropp og sjel.

To personar i kajakk padlar over vatnet

Vi fokuserer på gode opplevelser i kajakk, hvor vi tar utgangspunkt i den enkeltes ferdigheter. Sikkerhet og mestring står sentralt, sammen med øving på teknikk.

Målet å oppleve gleden med å gå på topptur i Sunnmørsalpene på en trygg og lærerik måte på både barmark og på snø. Lokalkjennskapen til fjella gjør at vi har unike muligheter til å få fantastiske opplevlser.

Kunst og handverk

Med fargerike kinesiske trådar får du lære å lage figurar og pynt. Faget gir ei grunnleggande innføring der ein startar i det små med enkle knutar. Etterkvart får ein lære stadig meir innfløkte teknik

Lær å bli en dyktig massør på rygg, nakke og skuldre. Du lærer de samme teknikkene som en diplomert massør på overkroppen. (Vi masserer ikke nedenfor ryggen). Skolen har plass til 24 elever samtidig i faget, og har utstyr til samtlige.

For de som tar massasje på høsthalvåret, er det mulig å gå mer i dybden på massasje. Vi tar for oss triggerpunktbehandling og tøyning, samt enkel diagnostisering og behandling, og får en dypere forståelse for hvordan anatomien fungerer. Noe mer teori enn massasje valgfag.

Origami er kunsten å brette papir til ønsket design. Geometriske regler brukes mest. Ori betyr å brette og gami betyr papir.

Du får lære grunnleggande teknikkar, å strikke mønster av ulike typar, og ulike typar plagg. Alle greier å produsere ting som ein kan bruke sjølv, eller gi til vener og slektningar til jul.

Diverse

Valfaggruppa arrangerer klubbkveldar for mennesker med nedsatt funksjonsevne i Ørsta og Volda området der vi har program, servering og dans. Flott erfaring om du tenker deg ei utdanning i det å arbeide med mennesker eller berre ein triveleg møtestad mellom funksjonsfrisk og funksjonshemma ungdom.

Vi jobber mest med en swingvariant som heter «Bugg». Ellers lærer vi litt vals, tango, gådans og noen gammeldanser. Det kreves ingen forkunnskaper for å delta på pardans valgfag.

På Møre Folkehøgskule har tradisjon for quizkveldar. Her blir valfaget si oppgåve å leite fram både ny og gamal kunnskap, samt finne artige vriar på det å ha og framføre ein quiz. Valfaget står for gjennomføring av fredagsquizen på skulen, som er ein populær sosial arena for elevane. Her er alle kategoriar velkomne!