• Tre jenter frå Friluftsliv linja poserar saman på eit snøkledd fjell
  • Jente frå reiseliv linja sit på ein fjelltopp og ser ut over landskapet under seg
  • Elev frå FIT linja går over ei taubru

Friluftsliv // Sunnmørsalpane & Hoddevika

Topptur, klatring, ski og surf
Alt om linja

Opplev det beste av norsk natur på Nordvestlandet – utan å reise langt! Her får du eit år fylt med spektakulære fjordar, rå fjell og kystlandskap som tek pusten frå deg. Du vil bli med på alt frå surfing på strendene, klatring i fjella, toppturar og skikøyring, til overnatting ute under stjernene. Vi gir deg praktiske ferdigheiter i trygg ferdsel og friluftsliv som varer livet ut. Perfekt for deg som vil oppleve ekte natur og eventyr utan å sprenge budsjettet!

På denne linja får du oppleve det meste:

Fjellturar og toppturar
Bli med på spektakulære turar i Sunnmørsalpane! Gå til fots om hausten og våren, og på ski om vinteren. Her får du utforske nokre av dei brattaste og vakraste fjella på Nordvestlandet. Du lærer om skredfare og trygg ferdsel – alt mens du testar grensene dine i rå natur.

Padling og vassport
Opplev fjordane på nært hald med hav- og fjordpadling! Du får opplæring i teknikk, tryggleik og miljøomsyn, medan du utforskar den vakre kystkulturen og naturopplevingar langs fjordane.

Surfing og kiting
Lær å surfe på verdskjente strender som Hoddevika og Ervika, eller perfeksjoner ferdigheitene dine om du har surfa før! Om vinteren tek vi kiting på snødekte vidder, der du får utfordre deg sjølv i tøft terreng.

Klatring og Via Ferrata
Bli trygg på klatreveggen, både inne og ute, og ta brattkort om du vil. Prøv Via Ferrata i Loen og rundt Sunnmørsalpane for luftige opplevingar og episk utsikt over fjordlandskapet.

Skikøyring og snøaktiviteter
Frå løssnøkjøring til skikøyring på Strandafjellet og andre skisenter, får du oppleve vinterens beste eventyr. I tillegg lærer du skredlære og risikovurdering for å ferdast trygt i fjellet om vinteren.

Ovrnatting og leirliv
Sov ute i telt, lavvo, hengekøye eller snøhole, og på fjellhytter. Lær å lage mat på bål og meistring av praktiske friluftslivsferdigheiter tilpassa alle årstider.

Teoretiske emne

  • Fjellsikkerheit og skredkunnskap: Opplæring i trygg ferdsel i fjellet og skredvurdering.
  • Natur og miljø: Lær om berekraftig friluftsliv og korleis du kan ta vare på naturen.
  • Førstehjelp i friluftsliv: Førstehjelpskurs tilpassa for ulukker i fjell- og vassmiljø.

Klar for å oppleve alt Sunnmøre har å by på?

Kvifor er berekraft viktig?

Fordi vi alle har eit ansvar for at framtida skal bli bra for våre barn og barnebarn! På Møre folkehøgskule handlar berekraft om meir enn CO2. Vi kombinerer kunnskap om livet i andre land med medvitet om at vi alle må jobbe for ei berekraftig framtid.

«Vi reiser med meining» er vårt motto. Berekraft handlar også om å skape forståing mellom folk og kulturar. Det får vi til ved å reise, sjå, og til slutt forstå.

For å halde nede utsleppa reiser denne linja ikkje med fly og ikkje til utlandet. Det betyr slett ikkje at vi får dårlegare og færre opplevingar!

I starten av året vel klassa 4 av FN sine berekraftsmål som vi skal jobbe med gjennom heile skuleåret. Slik blir du med på å skape ei betre framtid – både for vår generasjon og dei som kjem etter oss! Og det beste? Du får minner og vener for livet medan du er med på noko som verkeleg betyr noko!

Heilt eller halvt år?

Viss vi har plass kan du velje å vere med på eit halvt år på denne linja! Du kan også kombinere med ei av våre andre halvårslinjer! Valet er ditt!

Studieturar heile tida!

Denne linja reiser i nærområdet heile tida. I tillegg er vi på overnattingsturar der vi bor utanfor skulen både haust, vinter og vår. Men til utlandet reiser vi ikkje når det  er så mykje å oppleve her først!

Passar dette for deg?

Denne linja passar for deg som vil oppleve vill, vakker og våt vestlandsnatur! Du treng ikkje vere i «kjempeform» men du må ønske å bevege deg i naturen. Vi startar på det nivået du er på og så tek vi det derifrå! Du må vere positiv til utfordringar og gjerne kunne bidra med godt humør i ei gruppe!