Tirsdag 10. til fredag 13. mars var «Ekstremsport og Friluftsliv Sunnmørsalpane og Peru» på Strandafjellet, for å holde skiundervisning, først og fremst med fokus på frikjøringsteknikk. Ettersom neste års «Ekspedisjon Norge» -linje i stor grad vil være lik årets «Ekstremsport og Friluftsliv Sunnmørsalpane og Peru», så legges den nyheten ut her.

Strandafjellet skisenter bærer nok med rette tittelen som «Nordens beste frikjøringsarena», noe som gir Møre Folkehøgskule et unikt fortrinn med vår nære beliggenhet, ettersom vi har mulighet til å hive oss rundt, når værforholda gir pudderdump. Hovedmålsettinga er som alltid å kunne bedrive aktiviteten på ein god og trygg måte, for å skape entusiasme til videre innsats.

Den enkeltes ferdigheter står i fokus, med stor grad av dynamisk instruksjon, uten venting og med egentrening i makkerpar. Av sikkerhetshensyn står alle elever sammen med noen, og alle bruker også skolens utlånssystem for skredopplæring, i form av utlånt sender/mottaker, spade og søkestang. Sikkerheten står altså i høysetet, for å sikre best mulig opplevelser noe som gir god praktisk læring.

Tirsdagen ble brukt til å gjøre seg i kjent i traseene, og områder nær traseene. Onsdagen og torsdagen ble brukt til å utvide aksjonsradiusen, ved å bevege seg enda lengre vekk fra traseene. I tillegg var det mange som fulgte med på nyhetsbildet.

Pressekonferansen kl. 12.00 på torsdag 12.03, med helseminister Bent Høie skapte enda mer usikkerhet, og det ble derfor klart at vi måtte samles etter stengetid, for å gjøre ein rådslagning og informere elevene. Kl. 16.15 så derfor samtlige elever regjeringens presse¬konferanse fra kl. 14.00 i opptak klassevis, og fikk den triste beskjeden om at skolen blir stengt, – i første omgang fram til torsdag 26 mars.

Vi samtalte rundt temaet, gitt igjennom status for den enkelte eleven, gjorde ein debriefing av hendelsesforløpet de siste dagene, og forsøkte å holde fokus på håp. Situasjonen kunne faktisk ha vært langt verre. – det var tross alt ikke erklært atomkrig eller pandemisk ebolautbrudd!

Vi iverksatte noe lignende en evakuering, med busshenting kl. 21.00. Tida fram til avgang ble brukt til middagslaging, utvask og pakking. Hele situasjonen var veldig spesiell, isolert på et nærmest øde skisenter, med en form for dommedagsstemning hengende over oss. Været var voldsomt, det snødde og føyka slik det bare kan gjøre på Strandafjellet. Det blei en sein og tung kveld, hvor elevene først var tilbake på skolen i Ørsta sentrum rundt midnatt, og uværet gav ytterligere forsinkelser.

Fredagen ble brukt til heimtransport for elevene, fra Møre Folkehøgskule, til alle kanter av det ganske land. Samtidig bestemte Strandafjellet skisenter seg også for å stenge aktiviteten, (som det siste skisenteret i landet), den dagen hvor det lå 40-50 cm fersk nysnø og glinsa seg i de legendariske fjellsidene. Samtlige elever var hjemme hos sine foresatte innen lørdags ettermiddag / kveld.

Les meir på klassebloggen på https://soramerikaklassen.com
Les meir om den nye linja 2020-2021 Ekspedisjon Norge