Kina: Håpskule-prosjektet

Møre folkehøgskule gir hjelp til fattige barneskoler i Kina – vil du støtte? Vi på Møre Folkehøgskole tror at utdanning er et godt middel for å komme ut av fattigdom. Vi mener at utdanning kan bidra til framtidshåp og mulighet til å påvirke framtidsutsiktene for elevene, deres familier og deres lokalsamfunn.

Møre Fhs våre linjer besøk på Håpskulen
Håp Skule-prosjektet er en form for hjelpearbeid som ble startet opp av Møre Folkehøgskule i år 2003. Prosjektet går i hovedsak ut på å støtte tre ulike barneskoler økonomisk. Dette foregår ved å bevilge midler til konkrete prosjekter på skolene prioritert av rektor og skoleledelse, samt å støtte enkeltelever på skolene med nødvendig skolemateriell.

Midlene samler vi inn ved å pante flasker, arrangere kakesalg, tombola og loddsalg. Noe doneres også av bedrifter og privatpersoner. Disse midlene tar Kinaklassen med seg på den seks uker lange kinaturen, og vi tar fysisk del i hjelpearbeidet på skolen vi besøker under oppholdet. Under årets kinatur går turen til en fattig barneskole ved navn Ganghe ved foten av Wudang-fjellene i det sentrale Kina.

Under vårt opphold på Håpskolen besøker vi også barnas familier og underviser dem i engelsk.

Historien om prosjektet:

1. Lilong barneskole
Denne skolen ligger i et idyllisk fjellområde hvor folket lever av jordbruk. De fleste av de 200 barna på skolen kommer fra fattige familier. Skolen hadde hverken råd til å kjøpe nok læremidler eller forbedre undervisningslokalet. For å hjelpe barna på Lilong skolen samlet vi inn penger ved kakesalg, tombola og flaskepanting hvert år.

  • I 2004 subsidierte vi barneskolen til å ombygge hovedinngangen og gjerdet rundt skolen. Med vår hjelp fikk barna i 2005 nye bord og stoler i klasserommene
  • I 2005 bidro vi med å bygge innlagt vann på skolen  for at barna skulle slippe å hente drikkevann fra et reservoar som ligger 5 km unna
  • I 2006 bidro vi med å pusse opp klasserommene på skolen
  • Fra 2006 til 2008 samlet vi inn penger til den nye undervisningsbygningen og skolegården
  • I august 2008 ble de nye klasserommene og lekeplassen ferdigbygd. En del av midlene kom fra vårt bidrag.
  • Hovedmålet siden 2009 er å bygge et toalett for 200 barn med flisbelagte gulv og vegger og springvann.
  • I 2017 stod en ny byggning med toalett, kjøkken, sovesaler og laboratorier klart.
  • I 2018 besøkte vi Qiao Tou Pu barneskole som ligger ca. 30 km i fra Lilong og donerte over 1000 bøker. Tre skolejenter har fått støtte for lunsj på skolen og skrivesaker under hele skolegangen.
  • I 2019 donerte vi over 15 000 yuan for å kjøpe køyesenger på Qiao Tou Pu.

Hvert år besøker Kinaklassen Lilong barneskolen under Kinaturen. Vi kjøper idrettsutstyr, bøker, pc-er, projektorer, kopimaskiner og annet undervisningsmateriell.

Klikk her for å se filmen om håpskoleprosjektet, oppdatert i år 2016.

2. Suoga barneskole
Siden mars 2010 har vi begynt å støtte Suoga håpsKole som også er en  barneskole.

Den ligger i Guizhou-provinsen i det sørvestlige Kina. Det er et avsidesliggende område med ca. 4000 innbyggere. 99% av befolkningen i hele området tilhører det «langhornede» miao-folket, en av kinas minoriteter.

Skolen har et nybygd hus for  6 klasser, men de har  er ikke mye undervisningsutstyr .
De fleste barna kommer fra landsbyer i fjellområdet og har gjennomsnittlig  en og en halv  times gåtur til skolen hver dag. For at alle barn skal få mat på skolen, står en liten kantine med kjøkken på dagens prioriteringsliste.

3. Ganghe barneskole
Vi fikk kontakt med denne barneskolen i februar 2011. Ganghe barneskolen ligger ved foten av de legendariske Wudang-fjellene i Hubei-provinsen midt i Kina. Som Lilong barneskole ligger skolen i et område med knapt dyrkbar mark til alle familiene. Mange voksne har dratt til storbyer for å jobbe og tjene penger. De fleste barna på skolen må bo alene hos sine slektninger  i minst ni måneder i året. Skolen mangler nesten alt nødvendig undervisningsutstyr.

Litt om det praktiske:
Om du ønsker å støtte prosjektet har vi en konto for dette – Lilong Håp skule ved Møre Folkehøgskule, konto nummer 3991 09 92191. Merk innbetalingen med hva pengene skal gå til.

Opplæring og skolegang er den eneste veien ut av fattigdom og ikke minst gir det et håp for framtiden og en god barndom. Vi har sterk tro på at slik hjelp nytter og er en sikker vei mot en positiv utvikling. Vi tar imot all støtte med takk. Vi ser det som et stort privilegium å få gå inn som sollys fra himmelen og spre glede og optimisme i en helt vanlig hverdag der drømmen består av ønske om å lære.

På kinaklassen.com/haapskolen finner du også mer informasjon om hva vi har gjort fram til denne tid.

Les vidare

Midtens rike // Kina & Japan. Den store studieturen:

Midtens Rike // Kina & Japan//Publisert 01.02.2023 Av Rune Hovde
Det er ingen tvil om at reisen til Kina og Japan er det største høydepunktet i hele skoleåret. Grunna Korona-pandemien går reisa i 2023 til Taiwan…

Stor interesse for Friluftsliv X // Bali – Ekstraklasse oppretta!

Nyheiter frå skulen//Publisert 01.02.2023 Av Rune Hovde
Første februar kunne folkehøgskulane starte å ta opp elevar til skuleåret 2023-2024. Og allereie før den datoen var det klart at Friluftsliv X //…